1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Trouwen, er verandert iets... ook qua regelgeving :)

Trouwen, er verandert iets... ook qua regelgeving :)

Vanaf 1 januari 2018 trouw je in Nederland niet meer automatisch in algehele gemeenschap van goederen maar blijft een deel van je vermogen privé.

De hoofdregel van de nieuwe wetgeving is:
- Wat je voor je huwelijk 100% alleen bezit hou je privé;
- Wat je tijdens je huwelijk verkrijgt heb je samen.


Door overlijden of bij echtscheiding zijn er drie vermogens die verdeeld moeten worden. Namelijk twee privévermogens en een gemeenschappelijk vermogen. Beide partners dienen echter wel goed te administreren wat van hen is. Als dat niet gebeurt dan worden de privévermogens toch gemeenschappelijk. Niet alles wat je voor het huwelijk bezit blijft privé. Alleen datgene wat 100% alleen van jouw is, blijft privé. Wat aanstaande echtelieden voordat zij in het huwelijk treden reeds gezamenlijk bezitten, valt namelijk wel in de gemeenschap van goederen.

Voorbeeld: Samenwoners hebben een huis op beider naam gekocht met de verhouding 30/70. De ene partner had namelijk meer geld ingebracht dan de ander. Vanaf de huwelijksvoltrekking verschuift de eigendomsverhouding automatisch naar de verhouding 50/50 zonder enige financiële compensatie. Je kunt dit alleen maar voorkomen door het maken van huwelijkse voorwaarden.

Ontvang je in 2018 of later een erfenis of schenking voor of tijdens het huwelijk?
Deze blijven in principe ook privé. Maar als een ouder een bedrag aan zijn kind heeft geschonken tijdens het huwelijk van hun kind, zijn er bij echtscheiding van uw kind legio voorbeelden te bedenken dat de ex-partner toch de helft van de schenking ontvangt. Wanneer je er als ouders dus 100% zeker van wilt zijn dat je kind in de toekomst je erfenis of schenking bij een echtscheiding niet hoeft te delen met de ex-partner, dan moet je dat nog steeds goed regelen in jouw testament respectievelijk bij de schenking met een privé- of uitsluitingsclausule. Voor degenen die voor 1 januari 2018 zijn gehuwd blijft het oude/huidige stelsel gelden. Ben je in 2017 gehuwd en ontvang je in 2018 een erfenis? Dan valt deze conform het oude regime in de gemeenschap van goederen.

De werking van vermogensverschuivingen vanaf 1 januari 2018
Casus: Man heeft voor zijn huwelijk een huis op zijn naam ter waarde van € 200.000. Zijn partner heeft voor haar huwelijk een erfenis ontvangen van € 100.000. Zij trouwen in 2018 zonder huwelijkse voorwaarden. Beiden blijven dus voor 100% eigenaar. Zij van de erfenis en hij van het huis. Het huis wordt ter waarde van € 50.000 verbouwd met het geld van de vrouw vanuit haar erfenis. De waarde na verbouwing is € 280.000. De vrouw krijgt dan een vordering op de man van 50/280 deel van de waarde van de woning op het moment van echtscheiding. Met andere woorden niet het nominale bedrag van € 50.000 wat door de vrouw is ingebracht.

Drijf je een onderneming en/of bezit je aandelen in een BV en wil je gaan trouwen zonder huwelijkse voorwaarden?
De onderneming en je aandelenbezit blijven dan tot je privévermogen. Met ander woorden een voorhuwelijkse onderneming blijft vanaf 1 januari 2018 automatisch buiten de gemeenschap van goederen, maar er moet wel een redelijke vergoeding worden betaald voor kennis, vaardigheden en arbeid. De verwachting is dat er bij echtscheiding discussie zal zijn over de interpretatie van een redelijke vergoeding. Ondernemers die zulke discussies willen voorkomen, laten huwelijkse voorwaarden opmaken.
Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken