1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Van Ekeren Kuiper Nieuwbouw update | Q3 2023

Gerald de Jong
Gerald de Jong NVM Woningmarktconsultant- Teamleider Nieuwbouw
Van Ekeren Kuiper Nieuwbouw update | Q3 2023

Donderdag 5 oktober kwam de NVM vakgroep nieuwbouw wederom met de marktcijfers van het afgelopen kwartaal (Q3 2023). Onze woningmarktconsultant Gerald de Jong en nieuwbouwspecialist Dennis Kuiper geven graag een korte samenvatting van deze cijfers, met daarbij onze regionale visie.

Landelijke NVM marktcijfers Q3 2023

In het laatste kwartaal van ‘22 en het eerste kwartaal van ‘23 had de woningmarkt voor bestaande bouw het moeilijk. De hypotheekrente is, in de genoemde periode, gestegen van een niveau rond de 1% naar ca. 4,5%. Wat een halfjaar wel niet kan doen, in kwartaal drie zagen wij een omslag.

De bestaande bouw woningmarkt in Q3 2023

In het derde kwartaal van dit jaar is er een lichte prijsstijging (+1,7% t.o.v. het vorige kwartaal) te zien. De voornaamste reden hiervoor is de krapte in de bestaande bouw woningmarkt. Meer vraag bij een dalend woningaanbod zorgt logischerwijs voor een toenemende prijsdruk. Het huidige woningtekort is opgelopen van 315.000 woningen in ‘22 naar 390.000 woningen in ‘23. En dit op maar liefst 825.000 woningzoekenden. Inmiddels wordt, landelijk gezien, 45% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Dit is overigens lang niet zo extreem in vergelijking met ‘20/’21. De doorlooptijden zijn landelijk gezien nagenoeg gelijk gebleven.

De nieuwbouw woningmarkt in Q3 2023

De nieuwbouw woningmarkt laat een ander beeld zien. Het aantal transacties ligt met 5.400 verkochte woningen in het derde kwartaal van ‘23 historisch laag. De gemiddelde verkoopsom is het  afgelopen halfjaar redelijk stabiel op € 474.000,- gebleven (versus € 422.000,- bij bestaande bouw). Daarbij komt bij dat het aanbod licht groeit. Het afgelopen kwartaal staan meer dan 19.000 nieuwbouwwoningen in aanbod. Het hoogste aanbod sinds begin 2016! Dat is een stijging van 41% op jaarbasis en 3% hoger dan het tweede kwartaal van ‘23.

De visie van onze woningmarktconsultant Gerald en nieuwbouwspecialist Dennis

Ook dit kwartaal herkennen wij ons voor een deel in het beeld van de landelijke marktcijfers. In de bestaande bouw woningmarkt loopt, voornamelijk de prijsklasse tot € 400.000,- en vanaf € 650.000,-, goed. Dat houdt in dat de verkooptijd, mits marktconform geprijsd, vaak korter is dan één maand. Net als in de periode van kwartaal 2 van ‘20 tot en met kwartaal 1 van ‘22 hebben we in sommige gevallen circa 25 bezichtigingen bij 1 woning. Ook de transactieprijzen lopen weer op. We zien voor het eerst sinds Q1-2023 weer prijsstijgingen. De druk, de prijsstijging en minder kansen voor potentiële kopers op de bestaande bouw woningmarkt biedt kansen voor de nieuwbouw woningmarkt.

Kansen voor de nieuwbouw woningmarkt / vooruitblik

Nog steeds geven veel consumenten met de ontwikkelingen in de energiekosten de voorkeur aan een nieuwbouwwoning. In het eerste kwartaal van 2023 merkten we nog op dat de prijsverschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw dusdanig groot werd, dat bestaande bouw aantrekkelijker was. Het prijsverschil nivelleert, waardoor nieuwbouw weer meer in beeld komt.

Opvallend positief in ons werkgebied

In ons werkgebied zijn er in het eerste en tweede kwartaal van 2023 diverse nieuwbouwprojecten in de verkoop gebracht. Opvallend is dat we bij vrijwel elk nieuwbouwproject binnen 3 maanden 70% verkocht hebben. Het resultaat hiervan is dat de opschortende voorwaarden worden vervuld en er gestart kan worden met de werkvoorbereiding voor de bouw. In tegenstelling tot begin dit jaar is er veel meer zekerheid, doordat de oplevering van de nieuwbouwwoning binnen één jaar plaats vindt. Daarbij is er minder onzekerheid over de opbrengstwaarde van de huidige bestaande bouw woning.
 
De stijging van het aantal verkochte woningen in ons werkgebied in de bestaande bouw geeft weer vertrouwen aan potentiële nieuwbouwkopers. De kopers van nieuwbouwwoningen kunnen direct en met meer vertrouwen aan de slag met de verkoop van de huidige woning (met inmiddels kleine prijsstijgingen). Dat zal de nieuwbouw woningmarkt in ons optiek een positieve impuls geven!

Naast kansen zijn er ook risico’s: doorloop- en bouwtijden versus de overbruggingsrente

Het grootste risico op dit moment is de overbruggingsrente. Deze ligt een stuk hoger t.o.v. de reguliere hypotheekrente. Dit zorgt voor een hoge maandlast gedurende de bouwperiode van de nieuw te bouwen woningen. Dit is afhaakmotief nummer één. Daardoor wordt de keuze gemaakt om te blijven zitten of eerst te richten op de bestaande bouw woningmarkt. Wij adviseren de ontwikkelaars en aannemers de bouwperiode zo kort mogelijk te houden. We merken dat nieuwbouwprojecten met een doorlooptijd van minder dan 1 jaar beter verkopen dan projecten met een lange doorlooptijd.


Ondanks de minder positieve cijfers van de NVM, zijn wij over het geheel positief gestemd over de verkoop van de nieuwbouw door de kansen die we zien en onze eigen ervaringen in de regio. Wil je verder sparren met Gerald en Dennis of ben je benieuwd en wil je meer informatie, neem gerust contact op met Van Ekeren Kuiper. We staan voor je klaar!

 

 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact