1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Woning bezichtigen? Wij hebben 5 tips voor je!

Woning bezichtigen? Wij hebben 5 tips voor je!

Of het nu gaat om je eerste woning of je op zoek bent naar je tweede of derde thuis, bij een woningbezichtiging wandel je niet zomaar even binnen. Zeker wanneer het een populaire woning is, is het van belang dat je tijdens de eerste bezichtiging al zo’n goed mogelijke indruk krijgt. Maar waar let je dan precies op? In dit blog hebben wij voor je op een rijtje gezet waar je nu precies op moet letten.

I. Plan de bezichtiging overdag in

Steeds meer makelaarskantoren zijn ook in de avonduren beschikbaar. Ideaal, maar plan bij voorkeur je bezichtiging overdag in. Zo kun je gelijk goed zien hoe het zit met het daglicht in de woning.


II. Stap nooit onvoorbereid binnen

Een bezichtiging is meer dan “even rondkijken”. Om er zo veel mogelijk uit te halen, is het aan te raden je al goed voor te bereiden voor je binnenstapt. Is er een brochure of staat de woning online, lees dit dan al goed door en bekijk de foto’s. Zo kun je je al voorbereiden en bedenken welke vragen je hebt.


III. Stel vragen

Een mooi bruggetje. Stel dus zeker vragen. Een tip hierbij: schrijf al je (kritische) vragen op en neem deze mee. Je zal niet de eerste zijn die overdonderd is van de indrukken en thuiskomt met onbeantwoorde vragen. Maar wat voor vragen stel je dan?

  • Wat is de reden van verhuizen?
  • Zijn er veel andere bezichtigingen of al serieus geïnteresseerden?
  • Hoelang staat de woning al in de verkoop en heeft de verkoper haast bij verkoop?
  • Wat zijn de maandelijkse kosten voor gas, water en elektra?
  • Zijn er gebreken of achterstallig onderhoud en wat zijn de oorzaken en eventuele kosten?

En zo zijn er nog veel meer vragen. Bedenk verder wat jij belangrijk vindt aan een woning. Niets is vreemd (althans, niet gauw), dus vraag zeker wat je wil vragen. Het is tenslotte geen pakje boter...
 

Tip!

Je kunt altijd nog een bezichtiging inplannen met een aankoopmakelaar. Waar de verkoopmakelaar de belangen van de verkoper voorop heeft, kijkt een aankoopmakelaar kritisch met je mee en zorgt ervoor dat je het traject op gelijke voet aangaat. Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres! Als aankoopmakelaar weten wij hoe de drukte rondom de woningmarkt in elkaar steekt. Zo kunnen wij je goed adviseren in een doordachte aankoopstrategie.
 

IV. De bouwtechnische staat

Deels is een woningbezichtiging een kwestie van een goed gevoel, maar helaas is de bouwtechnische staat niet iets wat je voelt. En wist je dat je als koper een onderzoeksplicht hebt? Zeker bij oudere woningen is het belangrijk dat je kritisch naar de staat en het onderhoud kijkt. Wees tegelijkertijd ook wel realistisch. Je kunt een jaren dertig woning niet vergelijken met nieuwbouw, bijvoorbeeld.

Ondanks dat een verkoper een meldingsplicht heeft, wordt de woning natuurlijk zo zonnig mogelijk gepresenteerd. Ook is een verkoper zelf natuurlijk niet op de hoogte van geborgen gebreken. Zeker bij wat oudere woningen is het dus altijd aan te raden een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dit doe je natuurlijk wel pas wanneer je na de bezichtiging ook echt interesse hebt in de woning. 


V. Kijk verder dan de woning alleen

Ook een fantastische woning kan in een buurt of wijk staan waar jij je niet helemaal thuis voelt. Verdiep je hier dus ook vast goed in. Heb je eisen qua scholen, winkels en andere voorzieningen? Zet dit dan vast op een rijtje.


Veel plezier met jouw woning bezichtigen!

Bereid je dus goed voor, maar geniet er ook zeker van. Een woning bezichtigen (en aankopen) is leuk! Onze laatste tip? Laat het daarna even bezinken. Je kunt op dat moment razend enthousiast zijn, maar minder realistisch of andersom juist wat gereserveerder door wat er op je afkomt, terwijl het misschien wel jouw toekomstige thuis is.

Heb je een bezichtiging ingepland staan of juist iets interessants tussen ons aanbod gezien? Neem direct contact met ons op! Onze (aankoop)makelaars denken en kijken graag met je mee. 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken