1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Wetswijzigingen: wat gaat er in het nieuwe jaar veranderen op de woningmarkt?

Wetswijzigingen: wat gaat er in het nieuwe jaar veranderen op de woningmarkt?

Over iets meer dan een week sluiten we 2019 alweer af en vieren we een Happy New Year: 2020, een nieuw decennium. Los van je eventuele eigen voornemens en veranderingen, brengt 2020 ook een aantal wetswijzigingen op de woningmarkt met zich mee.

Over iets meer dan een week sluiten we 2019 alweer af en vieren we een Happy New Year: 2020, een nieuw decennium. Los van je eventuele eigen voornemens en veranderingen, brengt 2020 ook een aantal wetswijzigingen op de woningmarkt met zich mee.

Wij informeren je graag over de belangrijkste wijzigingen, gemeld door NVM.
 

Stijging van de NHG-grens

Onze collega's van Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen gingen eerder al in op de stijgende NHG-grens. Omdat het ook jou eventueel meer mogelijkheden biedt, willen we het toch nog een keer benoemen. Wat dit specifiek inhoudt? De NHG-grens stijgt van €290.000 naar €310.000. Dit geldt voor woningen zonder energiebesparende maatregelen. Heeft jouw woning wel energiebesparende voorzieningen? Dan ligt de grens op € 328.600. Tegelijk daalt de NHG-premie van 0,9 naar 0,7%.

Het is wellicht kort dag, maar wist je dat deze grens nu ook al kan gelden? Voorwaarde is dat het bindend aanbod wél in 2020 moet worden uitgebracht.

Heb jij net een woning aangekocht? Dan vertellen we je graag meer over hoe deze nieuwe grens ook geldt voor oversluiten.
 

Investering in doelstelling: 75 duizend extra woningen per jaar

De komende jaren investeert het kabinet €2 miljard in de woningmarkt. De helft heeft woningbouw als bestemming en de andere helft is een korting op de verhuurderheffing. Met deze stimulatie van de woningbouw hoopt het kabinet de doelstelling te realiseren: 75.000 extra woningen per jaar.

Wat dit voor jou kan betekenen? Sneller en meer betaalbare woningen.
 

Een sneller dalende hypotheekaftrek

In het nieuwe jaar daalt het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken met 3%. Vorige jaren was de daling slechts 0,5%.
 

De Hillen-aftrek

Ben je bekend met de Hillen-aftrek? Dit is een aftrekpost waarvan je kunt profiteren bij geen of een hele lage eigenwoningschuld. Met een daling van ruim 3% staat de aftrek in 2020 op 93? %. Het doel is om op deze manier de aftrek jaarlijks te laten afnemen, om per 1 januari 2048 helemaal te laten vervallen.
 

Een verandering voor tweeverdieners

Wanneer wordt gekeken naar het percentage van de financieringslast, wordt in 2020 het inkomen van de minst verdienende partner niet meer voor 70%, maar voor 80% meegenomen.
 

Het tweeschijvenstelsel: niet in 2021, maar al in 2020

De invoering stond voor 2021, maar het kabinet besloot dit te versnellen. Wat dit inhoudt? Vanaf 1 januari 2020 is het minder van belang of het inkomen uit één of twee salarissen komt. Met een gelijktijdige stijging van de arbeidskorting en algemene heffingskorting zorgt dit over het algemeen voor lagere lasten.
 

De WOZ-waarde stijgt

Ook de Wet Waardering Onroerende Zaken voert een verandering door. De WOZ-waarde stijgt namelijk tot 10%.
 

Daling eigenwoningforfait

Waar het forfait nu nog 0,65% is, daalt het in 2020 naar 0,6%. Dit geldt voor woningen met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en € 1.060.000.
 

Daling energiebelasting

De belasting voor gas en stroom stijgt. Toch ga je minder belasting betalen. Hoe dat zit? De teruggave van energiebelasting is vele malen hoger dan in 2019. Wat dat precies voor jou betekent, hangt af van je daadwerkelijke gebruik. Daar hebben wij natuurlijk geen inzicht in, maar in de basis lijkt dit een positieve verandering.
 

Btw-vrijstelling voor VvE’s met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een interessante mogelijkheid als je je verdiept in energiebesparende maatregelen. Deelnemers van de nieuwe Kleine Ondernemersregeling kunnen in 2020 een interessante vrijstelling krijgen op het gebied van btw-verplichtingen.

Let wel op dat hier een aantal regels en voorwaarden aan verbonden zijn. De salderingsregeling wordt wel zonder wijzigingen voortgezet tot ten minste 1 januari 2023.
 

Wijziging voor de huurders onder ons

Een eerste wijziging voor huurders heeft te maken met de huurliberalisatiegrens: de grens die bepaalt of jouw huurwoning sociale huur of de vrije sector is. Dit verschil is belangrijk voor een aantal regels, zoals maximum huurprijzen, verhogingen, toeslagen en het handelen bij onenigheid tussen huurder en verhuurder.

In 2020 wordt de grens verhoogd van €720,42 naar €737,14. Deze bedragen gelden ook voor de huurtoeslaggrens.
 

Wonen in 2020

Ben je benieuwd wat al deze wijzigingen betekenen voor jouw woonsituatie in 2020? Kom gerust eens bij ons langs. Onze makelaars informeren en adviseren je graag.
Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact