1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Van Ekeren Kuiper Nieuwbouw update | Q4 2023

Gerald de Jong
Gerald de Jong NVM Woningmarktconsultant- Teamleider Nieuwbouw
Van Ekeren Kuiper Nieuwbouw update | Q4 2023

Begin januari van dit jaar kwam de NVM vakgroep nieuwbouw wederom met de marktcijfers van het afgelopen kwartaal (Q4 2023). Onze woningmarktconsultant Gerald de Jong en nieuwbouwspecialist Dennis Kuiper geven graag een korte samenvatting van deze cijfers, met daarbij onze regionale visie.

Landelijke NVM marktcijfers Q4 2023

De resultaten van het vierde kwartaal 2023 laten de dynamiek en veerkracht van de Nederlandse woningmarkt zien. Makelaars verkochten meer woningen en tegen licht stijgende prijzen. Kopers en verkopers tonen weer vertrouwen in de markt, dit komt mede door de dalende hypotheekrente en stijgende inkomens. We zullen de bestaande bouw en nieuwbouw verder onder de loep nemen.

De bestaande bouw woningmarkt in Q4 2023

In het vierde kwartaal van dit jaar werden er 36.500 woningen verkocht, dat is 9% meer dan het vorige kwartaal. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning bedraagt in het vierde kwartaal van 2023 434.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu +5,3% hoger dan in het vierde kwartaal 2022. Aan het einde van het afgelopen kwartaal stonden 11% minder woningen te koop dan in het derde kwartaal 2023 en zelfs 26% minder ten opzichte van het vierde kwartaal 2022. De krapte op de koopwoningmarkt neemt daarmee verder toe.

De nieuwbouw woningmarkt in Q4 2023

De nieuwbouwmarkt herstelt zich enigszins in het vierde kwartaal 2023, maar blijft nog altijd historisch laag. Er werden in het vierde kwartaal 2023 ruim 6.100 nieuwbouwwoningen verkocht. De markt herstelt zich verder met een plus van 8% ten opzichte van het derde kwartaal 2023. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning ligt in het vierde kwartaal 2023 op 468.000 euro. Het aanbod nieuwbouwwoningen ligt dit kwartaal op ruim 19.500 woningen, een stijging van +11% op kwartaalbasis en +17% hoger ten opzichte van het vierde kwartaal 2022, het hoogste punt sinds begin 2016.

De visie van onze woningmarktconsultant Gerald en nieuwbouwspecialist Dennis

Bestaande bouw

Net als het landelijke beeld zien wij ook in ons werkgebied (zie in de onderstaande afbeelding het werkgebied van Van Ekeren Kuiper) dat het vierde kwartaal van 2023 met name in de bestaande bouw goed loopt. Zeker in de prijsklasse tot € 450.000,- is er een tekort aan geschikte woningen, nog steeds veel vraag en bezichtigingen, waardoor het prijspeil (stevig) oploopt. In voornoemde prijsklasse merken wij zelfs dat niet ca. 50% zoals het landelijke beeld, maar bijna alle woningen worden overboden.

Opvallend is dat het landelijk gezien de koopsom 1,3% hoger ligt dan de vraagprijs. Ook dit percentage is in ons werkgebied in de prijsklasse tot € 450.000,- fors hoger. We zien inmiddels uitschieters met een koopsom die 20% hoger ligt ten opzichte van de vraagprijs. Dit geldt zeker voor woningen met een energielabel A of beter. In de hogere prijsklasse (> € 650.000,-) komt de markt meer in beweging, al merken we wel dat dit segment meer tijd en aandacht nodig heeft voor de verkoop. We denken dat door de verkopen in het lagere segment de doorstroming naar het hogere segment verder gaat bevorderen.

(Ver)koopkansen bestaande bouw en nieuwbouw

De NVM krapte-indicator geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden dat er een potentiële koper op de woningmarkt heeft. Landelijk gezien geeft de krapte-indicator een score van 2,1 aan. In ons werkgebied ligt de krapte-indicator tussen de 1,5 en 1,8 keuzemogelijkheden. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze ligt de krapte-indicator tussen de 5 en 10. In ons werkgebied is het op dit moment zeer interessant om de huidige woning te verkopen en door te stromen naar een grotere (nieuwbouw)woning. Daarbij geven nog steeds veel consumenten met de ontwikkelingen in de energiekosten de voorkeur aan een nieuwbouwwoning.

De gemiddelde prijs van een verkochte nieuwbouwwoning is licht gedaald en de gemiddelde prijs van een verkochte bestaande bouw woning is gestegen. De nivellering tussen bestaande bouw en nieuwbouwwoningen gaat door. Door de nivellering verwachten wij dat er meer nieuwbouwwoningen verkocht gaan worden en daardoor zal op termijn de druk afnemen in de bestaande bouw woningmarkt.

Aandachtspunten en tips

We merken dat de hoge overbruggingskosten nog steeds een belemmering vormen voor potentiële kopers. In onze vorige opinie adviseerden we ontwikkelaars en aannemers om de bouwperiode zo veel als mogelijk te verkorten. Een extra sleutel ligt in ons optiek bij financiële tools zoals het uitstellen van betalingen of het tijdelijke opschorten van de aflossing. Dit zorgt voor minder financiële druk tijdens het bouwtraject en kan net dat zetje in de rug zijn die een potentiële koper van een nieuwbouwwoning nodig heeft.

We bevinden ons momenteel in een dynamische woningmarkt: een lagere rente, meer nieuwbouwaanbod, schaarste om de bestaande bouw woningmarkt en toenemend consumentenvertrouwen. In de gesprekken die we dagelijks met potentiele kopers voeren merken we dat de verwachting leeft dat de rente nog verder zal zakken. Voor sommige mensen is dit een reden om nog even te wachten met een aankoopbeslissing. Zodra deze mensen over de streep gaan, kan dit zorgen voor een verdere doorstroming.

We zien alom mogelijkheden en sparren graag met de huidige woningmarkt, de toekomstige woningmarkt en ontwikkelingen. Wil je verder sparren met Gerald en Dennis of ben je benieuwd en wil je meer informatie, neem gerust contact op met Van Ekeren Kuiper. We staan voor je klaar!

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact