1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Van Ekeren Kuiper Nieuwbouw update | Q1 2024

Gerald de Jong
Gerald de Jong NVM Woningmarktconsultant- Teamleider Nieuwbouw
Van Ekeren Kuiper Nieuwbouw update | Q1 2024

De NVM-vakgroep nieuwbouw kwam op 11 april met de kwartaalcijfers van Q1 2024. Onze woningmarktconsultant Gerald de Jong en nieuwbouwspecialist Dennis Kuiper geven ieder kwartaal een korte samenvatting van deze cijfers, met daarbij onze regionale visie.

Gerald de Jong: ‘Nieuwbouw trekt aan, verder dalende schaarste in het aanbod’.

Landelijke NVM-marktcijfers Q1 2024

In het eerste kwartaal van 2024 hebben we gemerkt dat de koopwoningmarkt nog steeds in trek is. Zowel het aantal transacties van bestaande koopwoningen als de verkoop van nieuwbouwwoningen zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Ondanks een lichte prijsdaling vergeleken met het voorgaande kwartaal (wat normaal is in het eerste kwartaal), blijven de prijzen van bestaande woningen stijgen op jaarbasis. De nieuwbouwmarkt laat daarentegen een aanzienlijke prijsstijging en verkooptoename zien. Dit duidt op een aanhoudende vraag en een verminderd aanbod in beide segmenten. De woningmarkt toont veerkracht, met kopers die actief blijven zoeken naar duurzame woningen, ongeacht of deze nieuw of bestaand zijn. We nemen de bestaande bouw en nieuwbouw hieronder verder onder de loep.

De bestaande bouw woningmarkt in het eerste kwartaal

Dit eerste kwartaal werden er een kleine 30.000 woningen verkocht, dat is 18% minder dan Q4 van 2023. De mediane verkoopprijs van een bestaande woning is 432.000 euro in dit eerste kwartaal van 2024. Ten opzichte van een jaar eerder is dat een stijging van 9,1%. Het aantal te koop gezette woningen is met 7% afgenomen, aan het eind van Q1 2024 stonden ongeveer 23.300 woningen te koop. Vergeleken met een jaar eerder ligt het woningaanbod 24% lager.

Transactieprijsontwikkeling bestaande bouw

 

De nieuwbouw woningmarkt in Q1 2024

De nieuwbouwmarkt herstelde zich in het eerste kwartaal 2024. NVM-makelaars verkochten bijna 7.000 nieuwbouwwoningen, een toename van 16% ten opzichte van een kwartaal eerder en 104% meer dan een jaar geleden! De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is 479.000 euro, 1,4% hoger dan in het vierde kwartaal 2023. Het aanbod nieuwe woningen ligt dit kwartaal op ongeveer 13.900 woningen, 15% minder dan vorig kwartaal. Opvallend: de mediane vraagprijs is gezakt, deze komt aan het eind van Q1 2024 uit op 508.000 euro. Dat is 1,4% lager ten opzichte van het laatste kwartaal 2023 en 5,6% lager dan een jaar eerder. 

De visie van onze woningmarktconsultant Gerald en nieuwbouwspecialist Dennis

Bestaande bouw

De NVM krapte-indicator geeft inzicht in het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft. Deze is met een krapte-indicator van 2,4 in het eerste kwartaal 2024 iets ruimer geworden. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator tussen 5 en 10 liggen. Het huidige cijfer op de krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden van een koper op de woningmarkt.

In onze regio is het opvallend dat de krapte-indicator sterk uiteenloopt per plaats en gemeente. Zo is de indicator voor de regio Gorinchem, Vijfheerenlanden en West Betuwe, respectievelijk 1,3, 1,7 en 2,6, terwijl deze waarde landelijk op 2,4 ligt. Het is in onze regio gemiddeld nóg een stukje krapper dan het landelijk gemiddelde. In de praktijk merken we dat er door de krapte meer gegadigden op woningen afkomen, de biedingen toenemen en de (nieuwbouw)verkopen stijgen.

(Ver)koopkansen bestaande bouw en nieuwbouw

Het bovenstaande, biedt uiteraard betere verkoopkansen voor bestaande bouw en de nieuwbouw.  Het gestegen vertrouwen onder woningkopers wordt bevestigd. De licht dalende rente in combinatie met (flink) gestegen lonen helpen daarbij, want dat vergroot de leencapaciteit.

In ons werkgebied is het op dit moment zeer interessant om de huidige woning te verkopen en door te stromen naar een grotere (nieuwbouw)woning. Daarbij geven veel consumenten, vanwege de ontwikkelingen in de energiekosten, de voorkeur aan een nieuwbouwwoning.

Aandachtspunten en tips

Wij hebben veel vertrouwen in de nieuwbouw voor de komende tijd. Door de positieve verkoopontwikkelingen is het bevorderen van de bouw van nieuwbouwwoningen zeer welkom; ook het transformeren van panden biedt kansen. Heb je een project dat wellicht net de verkoopdrempel niet haalt, dan kan het uitkomst bieden om toch te overwegen te gaan bouwen.

Ook blijft het belangrijk om de huidige verkoop van de nieuwbouwprojecten te bevorderen met het goed in kaart brengen van juiste strategie en doelgroep. Zo kan het interessant zijn om de verkoopkansen bij bepaalde doelgroepen te vergroten door middel van producten, zoals KoopStart en de Starterslening. 

Wij kennen de ins en outs bij gemeenten en overheden, zien alom mogelijkheden en sparren graag met je over de huidige woningmarkt, de toekomstige woningmarkt en ontwikkelingen. Wil je verder praten met Gerald en Dennis of ben je benieuwd en wil je meer informatie, neem gerust contact op met Van Ekeren Kuiper. We staan voor je klaar.

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact