1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Taxeren, is de makelaar nog nodig in de toekomst?

Taxeren, is de makelaar nog nodig in de toekomst?

Taxeren, zijn wij makelaars nog nodig in de toekomst? Mens of machine. De arbeidsmarkt zal de komende jaren flink worden opgeschud door de komst van robotisering en artificiële intelligentie (AI). Wat betekent de opkomst van AI voor het vak van de taxateur? Tessa van Ekeren, NVM-makelaar/taxateur bij Van Ekeren Kuiper, geeft hier antwoord op.

De Volkskrant berekende eerder dat in de komende 20 jaar 39 procent van de arbeidsplaatsen in Nederland verdwijnen doordat menselijk werk wordt vervangen door robots of algoritmes. Ook het World Economic Forum voorspelt dat de werkgelegenheid in een aantal sectoren als gevolg van de robotisering flink afneemt. Uit hetzelfde rapport blijkt echter dat sectoren waarin menselijke competenties nodig zijn, juist zullen groeien. Een robot is vele menselijke vaardigheden tenslotte (nog) niet machtig. Wat betekent de opkomst van AI voor het vak van de taxateur?
 

Het taxatieproces

Het taxatieproces bestaat uit verschillende vaardigheden. Allereerst heb je veel klantcontact ten behoeve van de opdrachtformulering en infomatievoorziening. Daarna volgt de procesfase, die voornamelijk bestaat uit analytische inspanningen, zoals marktanalyse en het verzamelen van data van onder andere verkochte panden in de omgeving. In de rapporten worden automatisch modelmatige waardenrapporten opgemaakt door beschikbare landelijke data. Ook komt hierin het onderzoek naar voren wat betreft onder andere mileu, privaatrechtelijke- en publiekrechtelijke aspecten. Tot slot kenmerkt de outputfase zich door controle, mogelijke aanpassingen en oplevering van (concept/definitieve) rapporten, waarvoor naast analytische ook schriftelijke en mondelinge vaardigheden nodig zijn.
 

Betere kwaliteit taxaties

"Wij denken juist dat de beschikbare data eerder een kans voor ons als makelaar is, dan een bedreiging. Vaak hebben we strakke deadlines en door onder andere de computerdata van referentieobjecten en modelwaarden hebben we sneller de eerste overview in kaart."

"Het denken van een mens is hierbij nog steeds heel belangrijk. Kloppen de computerdata bijvoorbeeld wel? Ook het stukje gevoel bij een woning of bijvoorbeeld een bepaalde ligging in de straat wordt over het hoofd gezien bij de data. Ze zien nog niet dat er prachtige bomen tegenover de woning staan in plaats van een hoog flatgebouw. De nieuwe dakkapel die recent op de woning is geplaatst. En dat de laatste weken juist deze wijk erg in trek is ten opzichte van de naastgelegen wijk. Ik noem zomaar een paar voorbeelden. De makelaar uit de regio heeft naar onze mening nog een grote rol om de kennis van de buurt te vertalen naar een waardecorrectie."


De regie houden

De taxateur gaat dus te maken krijgen met verregaande digitalisering van zijn vak. Maar vervangen worden door een algoritme? Dat is zeer onwaarschijnlijk. Iemand moet tenslotte de regie houden over het eindoordeel en kunnen uitleggen wat er gebeurt onder de motorkap.

Heb je nog vragen over het taxeren van jouw woning of bedrijf? Wij hebben 5 NVM-makelaars/taxateurs in dienst, waardoor we snelheid en kwaliteit kunnen bieden. Bel ons: 0183 672 992 / 0345 632 100. 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact