1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Overdrachtsbelasting vanaf 2023

Nick Prenger
Nick Prenger Adviseur Bedrijfsmatig Vastgoed
Overdrachtsbelasting vanaf 2023

Vanaf volgend jaar veranderen de regels rondom de overdrachtsbelasting, met name voor onroerende zaken die niet bewoond worden door de eigenaar. Wat zijn de huidige regels? En wat gaat er veranderen?

Huidige situatie

In 2022 geldt voor een woning, waarin de koper zelf voor langere tijd gaat wonen en waarvoor de startersvrijstelling niet geldt, het lage tarief van 2% overdrachtsbelasting. Bij alle andere onroerende zaken, zoals bijvoorbeeld bedrijfspanden en vakantiewoningen geldt het hoge tarief van 8% overdrachtsbelasting.

Wijzigingen in 2023

Uit de voorjaarsnota van het kabinet blijkt dat er voor 2023 grotere wijzigingen zijn voor de overdrachtsbelasting dan werd gedacht. Het kabinet wil het hoge tarief van 8% overdrachtsbelasting per 1 januari niet verhogen naar 9%, zoals eerder aangekondigd, maar naar 10,1%. De stijging naar 9% loopt al aardig op, op de grote bedragen, maar in één keer een stijging van 2,1% is fors.

Voorbeeld ’22 vs. ‘23

Een snel rekenvoorbeeld: Over een object dat in 2022 gekocht wordt voor € 500.000,- moet 8% overdrachtsbelasting betaald worden, dit komt neer op € 40.000,-. Voor ditzelfde object met dezelfde prijs moet in 2023 10,1% neergelegd worden, dit komt neer op € 50.500,-. Een verschil van meer dan € 10.000,-!

Plannen om onroerend goed te kopen?

Heb je plannen om een nieuw bedrijfspand te kopen of heb je een prachtige vakantiewoning op het oog? Overweeg dan om dit nog dit jaar aan te schaffen, zoals het snelle rekenvoorbeeld laat zien kun je daarmee behoorlijk besparen. Wij helpen je graag met een passend advies en we houden alle ontwikkelingen, ook tussentijds, voor je in de gaten.

Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Maak een afspraak met een van onze specialisten voor een vrijblijvend adviesgesprek. We staan voor je klaar.

 

Vrijblijvende afspraak maken 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact