1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Marktcijfers 1e kwartaal 2019

Marktcijfers 1e kwartaal 2019

Landelijke cijfers vs. regio cijfers. Mark Bikker reageert op het persbericht van de voorzitter van de NVM. Hij laat zien hoe de regionale cijfers zich verhouden tot de landelijke cijfers.

Marktcijfers 1e kwartaal 2019

De nieuwe kwartaalcijfers van de NVM zijn weer binnen! Dit zijn uiteraard landelijke cijfers. Onze makelaars willen altijd tot in de puntjes weten wat er speelt in de markt, en met name in deze regio. 

Kloppen de landelijke cijfers ten opzichte van deze regio?
Mark geeft een korte analyse van de woningmarkt in onze regio Gorkum (waar o.a. Gorinchem, Leerdam, voormalig Lingewaal en Zederik onder vallen). Hij geeft zijn reactie op conclusies van de persbericht van de voorzitter Ger Jaarsma van de NVM. Hoe verhouden zich de regionale cijfers van deze regio zich tot de landelijke cijfers. Lees verder. 


Wat zegt Ger Jaarsma over de landelijke cijfers

“De krapte op de woningmarkt houdt aan. Toch neemt de gekte verder af” concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma op basis van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2019. “In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 3,2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan in datzelfde kwartaal in 2018. Het aantal verkopen stabiliseert en we bereiken ‘het nieuwe normaal’.” Wanneer de huidige trends doorzetten, komen de NVM-makelaars dit jaar uit op 145.000 transacties. 

Mark Bikker over onze regio: in de regio Gorkum is er circa 2% minder verkocht ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2018. 
 

“Prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerder het geval was. Daarbij vlakt ook de vierkante meterprijs wat af en zien we dat de regionale verschillen in het land kleiner worden. Al deze ontwikkelingen samen duiden op rustiger vaarwater, alhoewel de vraag naar woningen nog steeds groot is” stelt Jaarsma. “Daarnaast zien we daarbij ook dat voor veel kopers het plafond van wat men kan en wat men wil betalen nu bereikt is. 

De verkooptijd van woningen is in het eerste kwartaal van 2019 45 dagen. Dat is 9 dagen minder dan een jaar geleden. “De krapte in het aanbod maakt dat de woningen die op de markt komen, gemiddeld snel verkocht raken” aldus Jaarsma. “Wel moet gezegd worden dat de regionale verschillen soms groot zijn: in de stad Groningen staat een woning 28 dagen te koop, terwijl in de daar omliggende gemeenten woningen soms langer dan 100 dagen te koop staan.”

Mark Bikker over onze regio: in de regio Gorkum is de verkooptijd van het 1e kwartaal 2019 66 dagen; dat is 9% langer als het jaar ervoor. En we zien de prijzen in dit kwartaal nog niet dalen. 
 

Aantal te koop staande woningen neemt af

Waar eind 2018 nog een kleine plus in het woningaanbod zichtbaar was, is dit kwartaal een daling van het aantal te koop staande woningen zichtbaar. In vergelijking met een jaar eerder is de daling zelfs 17%. Deze daling is flink, maar minder dan de markt eerder liet zien. Ook hier zien we tekenen van een markt die meer in balans komt. Het aantal woningen dat nieuw in de verkoop gaat, is een belangrijke graadmeter voor de toekomstige transacties. In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 2,9% meer woningen aangeboden dan in het eerste kwartaal van 2018. 

Mark Bikker over onze regio: in de regio Gorkum lijkt er in het aanbod juist iets meer krapte te ontstaan. In het 1e kwartaal 2019 zijn er 7,9% minder woningen aangeboden dan het voorgaande kwartaal (4e kwartaal 2018). 

De keuze voor de consument neemt iets toe. De NVM krapte-indicator komt uit op 3,9. Dat houdt in dat de woningzoekende kan kiezen uit 3,9 woningen: iets meer dan vorig kwartaal toen de krapte-indicator op 3,6 stond. “Er is daarmee nog steeds sprake van een krappe markt, met weinig aanbod waarin de verkopers grotendeels de spelregels bepalen.” 

Mark Bikker over onze regio: wel heeft de koper in onze regio ook keuze uit circa 4 woningen. Dat komt bijna overeen met het landelijke gemiddelde. 

Trends zetten nu door

Jaarsma: “De trends die we eind 2018 al zagen, hebben zich nu doorgezet: de afvlakking van de prijsstijging en de sterke daling in het aantal transacties is voorbij. Dat duidt erop dat de markt meer in balans komt, ondanks de krapte die er nog steeds is op de woningmarkt. De regionale verschillen worden wel minder en de oververhitting is er landelijk vanaf. De markt vraagt wel nog steeds om extra aanbod in de vorm van nieuwbouw en daarnaast om minder complexiteit op het gebied van regelgeving.”

Mark Bikker over onze regio: Als conclusie kun je dus stellen dat onze regio aardig overeenkomt het landelijk gemiddelde, alleen is er nog iets meer krapte te zien. Er zijn minder woningen in het aanbod en de prijzen zijn dit kwartaal niet gedaald. De woningen staan gemiddeld wel iets langer te koop dan het jaar ervoor. Wel zien we steeds meer plaatselijke verschillen. Het ene dorp is zeker het andere niet. Ook tussen verschillende type woningen zijn er verschillen. Zo lopen appartementen nog steeds erg goed, terwijl duurdere woningen met veel achterstallig onderhoud toch lastiger worden en op minder belangstelling kunnen rekenen.

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact