1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Hot item: 'Moeten we ons zorgen gaan maken om de woningmarkt?'

Hot item: 'Moeten we ons zorgen gaan maken om de woningmarkt?'

Je kunt de laatste weken geen krant openslaan of het gaat over dalende koersen van aandelen. Ook komen alle banken en economische instanties nu met hun verwachtingen voor 2019. De extreme groei van 2017 en 2018 gaat afvlakken en zich omzetten naar een matige groei in 2019 en verder. De vraag is nu natuurlijk, moeten we ons zorgen maken om de woningmarkt? Wij denken voorlopig nog van niet!

Waarom denken wij van niet?

Misschien wel juist door de dalende aandelenkoersen zien wij in toenemende maten beleggers zich begeven op de vastgoedmarkt. Vrijwel ieder appartement dat op dit moment te koop komt tot circa € 150.000,- wordt verkocht aan beleggers die de woning gaan verhuren om hiermee een niet extreem hoog, maar wel zeker rendement te halen. Starters op de koopwoningmarkt krijgen het hierdoor (helaas) nog lastiger. Anderzijds zien we ook dat steeds meer starters het niet erg vinden om wat langer te huren om hun vrijheid te behouden en is het dus positief dat er meer middeldure huurwoningen op de markt komen op deze manier. Ook bij andere soorten vastgoed zoals bedrijfsverzamelgebouwen en winkelpanden met bovenwoning(en) zien we deze toegenomen interesse.

Maar hoe zit het dan met de duurdere woningen? Voorlopig zien wij hier op dit moment alleen nog maar veel schaarste. De laatste jaren zijn heel veel mensen in een eengezinswoning blijven zitten, omdat de woningen vaak onderwater stonden en mensen onzeker waren. Inmiddels heeft de eigen woning weer een mooie overwaarde en zijn veel mensen niet meer onzeker over hun baan. In combinatie met de lage rente zorgt dit voor veel druk op dit segment. Op dit moment zien wij in de agenda's van onze makelaars het meeste bezichtigingen juist bij de duurdere woningen van grofweg € 400.000,- tot € 600.000,- en onze verwachting is dat dit voorlopig niet af zal nemen.

Bedreigingen en kansen aankomende jaren

Zijn er dan geen bedreigingen voor de aankomende jaren? Op dit moment is er heel weinig aanbod, zeker ook in het hogere segment, maar de komende jaren krijgen we te maken met vergrijzing. Veel senioren wonen nu nog in grote huizen, dus wij verwachten en sterke toename van het aanbod van duurdere woningen. Meer aanbod en gelijkblijvende vraag zal op termijn voor lagere prijzen zorgen. Ook zal de rente echt wel omhoog gaan in de komende jaren.

Last but not least...

En dan nog een wijsheid van de 'wijze en oude man'... De cyclus van 7 goede - en 7 slechte jaren blijkt telkens weer terug te komen. Pas sinds 2014 zien we weer enig herstel op de woningmarkt, dus voorlopig kunnen we nog even vooruit!

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken