1062

klanten beoordelen ons met een

9,3

!
Mail ons
0
Meer informatie?
Venster sluiten ×
Meer informatie?
Bel ons: 0183 67 29 92
Email ons: info@vanekerenkuiper.nl
WhatsApp ons: 06 8369 9484
Mijn favorieten
Je hebt geen favorieten.

Als huiseigenaar besparen in deze dure tijden? Wij hebben een tip!

Jeroen Posthumus
Jeroen Posthumus Register Taxateur
Als huiseigenaar besparen in deze dure tijden? Wij hebben een tip!

Het lijkt wel of alles duurder wordt; boodschappen, energie en vooral aan de benzinepomp merk je het. Toch hebben deze stijgende prijzen een voordeel voor veel huiseigenaren.

Schuld/marktwaarde verhouding

Wanneer de huizenprijzen stijgen en je hypotheek niet hoger wordt, of zelfs lager doordat je aflost, wordt de schuld/marktwaarde verhouding gunstiger. Dit betekent minder risico voor de bank, waardoor ze bereid zijn een korting te geven op je hypotheekrente. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet! Hoe werkt dit dan? We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld.

Een rekenvoorbeeld

Stel je kocht in 2018 een woning voor € 400.000,-. Hierop sloot je een hypotheek van € 390.000,-, het overige bedrag kon je met eigen spaargeld financieren. De schuld/marktwaarde verhouding was op moment van de koop 97,5%. (390.000 : 400.000 = 97.5%)

Door de fors gestegen huizenprijzen en wat opknapwerkzaamheden die je hebt gedaan is de woning inmiddels € 550.000,- waard. Ook is er een stuk afgelost op de hypotheek in de afgelopen jaren en bedraagt de huidige restwaarde van de hypotheek € 350.000,-. De schuld/marktwaarde verhouding is nu nog slechts 63%. (550.000 : 350.000 = 63%) De bank loopt nu veel minder risico, omdat de woning meer waard geworden is en er al een gedeelte afgelost is. Daarom kan de bank je rentekorting geven.

Risicoklassen

Banken hanteren verschillende risicoklassen, maar vaak liggen deze op 100%, 90%, 85% en lager dan 65%. Elke stap naar beneden kan zomaar 0,1% tot 0,2% rente schelen. In bovenstaand voorbeeld is de besparing dus al snel € 350,- tot € 1.050,- euro per jaar door het aanpassen naar de juiste risicoklasse.

Benieuwd of dit voor jou interessant is?

Het bovenstaande is een fictief voorbeeld, maar we komen dit in de praktijk vaak tegen. Wil je weten of dit voor jou een manier is om te kunnen besparen? De bank zal bij een wijziging als deze in elk geval vragen om een recent taxatierapport, deze toont onder ander aan wat de waarde van je woning nu is. Zo kan de bank bepalen of je recht hebt op rentekorting.

Neem gerust contact op met één van onze taxateurs op. Wij kunnen vaak zelfs zonder bezoek aan je woning een eerste inschatting maken of het interessant voor je is. Als dat zo is komen we bij je langs voor een definitief oordeel over de prijs. Wanneer we zeker weten dat het effect heeft zullen we een taxatierapport voor je maken, zo maak je geen onnodige kosten.

 

Contact opnemen met onze taxateurs 

Terug naar overzicht
golfbeweging3
golfbeweging4

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren

Contact info@vanekerenkuiper.nl
Kennis maken
Contact