Mijn favorieten

Bijzonder vastgoed / Transformatie

Veel gebouwen, zoals kantoorpanden en politiebureaus worden ingeschaald onder 'bedrijven'. Maar steeds vaker zien wij dat dit soort gebouwen meer geschikt zijn om woningen te realiseren. Door de combinatie van wonen - en bedrijfsmakelaars kunnen we beide benaderingen hanteren; we hebben de kennis van beide specialismen in huis.

Daardoor kunnen we u bij het stappenplan van transformatie uitstekend adviseren:

  1. We benaderen het object vanuit het oogpunt van commercieel vastgoed met de daarbij behorende waarderingen én 
  2. We onderzoeken het object voor: alternatieve aanwendbaarheid (denk aan wonen, andere bestemming of juist combinaties)
  3. We waarderen de scenario's van alternatieve aanwendbaarheid

Als voorbeeld zien we momenteel veel dat bedrijfspanden worden getransformeerd naar woonlocaties. In dat geval brengen wij in kaart waar de woningen aan moeten voldoen om goed verkoopbaar/verhuurbaar zijn, brengen we de opbrengsten in kaart, maar ook de investering die het met zich meebrengt en de waarschijnlijkheid van het scenario.

Enkele voorbeelden van transformatie-projecten die we recent mochten begeleiden: 

  • Een voormalige watertoren, aangekocht door een projectontwikkelaar, waarbij de watertoren werd getransformeerd naar kantoren en appartementen. Tevens werd er een prijsvraag onder architecten uitgeschreven om 5 grondgebonden woningen te realiseren op de voormalige naastgelegen kelders. In dit traject beoordeelden wij de inschrijvingen op verkoopbaarheid en opbrengsten. 
  • In opdracht van 3 fuserende gemeenten zijn hun gemeentehuizen gewaardeerd en berekend op alternatieve aanwendbaarheid. Zo kon de gemeenteraad een weloverwogen beslissing maken wat te doen met de gebouwen. 
  • Voor diverse kerkgemeenschappen die in een fusietraject zaten, hebben wij hun kerkgebouwen gewaardeerd en geadviseerd over alternatieve aanwendbaarheid en verkoopbaarheid. 
  • Om aan te geven hoe interessant we transformatie vinden: onze kantoren zelf zijn ook getransformeerd van autoshowrooms naar kantoren. 


Heeft u een vraag over transformatie of wilt u een voorbeeld zien van een berekening, neemt u contact met ons op. 


Contact opnemen